Structura de rezistență a acoperișului, cea care susține învelitoarea din țiglă sau alt material, care este la vedere, poartă denumirea de șarpantă. Aceasta poate fi din lemn, din beton cu lemn sau din metal. În marea majoritate a cazurilor, firmele specializate în construcții, printre care se numără și Doxar, optează pentru șarpantele din lemn, deoarece sunt ușor de executat și prezintă o rezistență ridicată la solicitările învelitorilor de orice tip. Lemnul din care poate fi realizată o șarpantă poate fi atât masiv, cât și stratificat (lemn lamelat încleiat denumit și glulam).

În alcătuirea șarpantelor de lemn intră următoarele elemente principale: astereala, căpriorii, pane, popi, clești, contrafișele, tălpile și șarpanta propriu-zisă.


Datorită dotărilor tehnologice (software și hardware) de care dispune Doxar în prezent, putem să vă oferim o gamă vastă de șarpante din lemn (structuri de acoperiș din lemn) pentru diverse tipuri de construcții. Așadar, putem oferi clienților noștri de la șarpante aparente din lemn masiv sau stratificat, cu diverse prelucrări arhitecturale specifice anumitor zone și cerințe, până la șarpante din lemn industrializate, cu ferme din plăci multicui.


Atât tehnologia pe care o deținem, cât și experiența pe care am dobândit-o în acest domeniu, ne permite să executăm structuri de acoperiș de la deschideri obișnuite (uzuale) pentru acoperișuri de construcții rezidențiale, până la deschideri mari pentru acoperișuri de construcții industriale, cum ar fi: săli de sport, săli de evenimente sau hale industriale. Cea mai mare deschidere de acoperiș realizată până în prezent de Doxar este de 24 metri.

Șarpantele se realizează din grinzi lamelare și elemente prelucrate mecanic, cu ajutorul tehnologiei și softurilor pe care le deținem. Prin modul de prelucrare a părților interioare a acestora, putem clasifica șarpantele din lemn în două mari categorii, și anume: șarpante aparente și șarpante neaparente.

-> Șarpanta aparentă este lăsată „deschisă” la interior, adică neacoperită de lambriu sau alte finisaje, cu căpriorii lăsați la vedere, oferind un aspect foarte rustic, spectaculos și apreciat de cunoscători.


-> Șarpanta neaparentă este „închisă” la interior, adică acoperită de lambriu sau alte finisaje, fără a lăsa la vedere căpriorii sau alte elemente componente, oferind un aspect mai modern clădirii construite.


Cu o capacitate de producție alcătuită dintr-un colectiv de specialiști și având la dispoziție numeroase utilaje și softuri speciale de prelucrare de ultimă generație, a permis ca Doxar să abordeze diverse construcții, atât rezidențiale, cât și industriale, cu șarpante din lemn.


Astfel, dacă ești în căutarea unei firme specializată în construcții din lemn, nu ezita să ne contactezi!